"Az ember szó már önmagában is valami különlegeset jelent. Ezt úgy értem, hogy lenyűgöz a tény, mennyire különbözőek, sokszínűek az emberek. Minden egyén önmagában véve is egy nagyszerű, eredeti "projekt". Az is csodálattal tölt el, hogy mennyi szenvedély rejtőzik az emberekben. (szerelem, gyűlölet, irígység, segítőkészség, önzés, erő, gyengédség, önzetlenség, szerénység, hiúság, becsvágy és így tovább) "

Salah Seif

A művész 1976-ban született Egyiptomban, Kairóban. Szülővárosában, az Egyesült Államokban valamint Németországban folytatott gazdasági és management tanulmányokat. A művészettel és a festészettel csak azután kezdett foglalkozni, miután sokat dolgozott és rájött, hogy az élet a hatalom és a pénz körül forog. E két motívum képein is fellelhető. 

2005 decembere óta él Nürnbergben. A Németországban eltöltött idő teljesen megváltoztatta az életét - látta, mennyire materialista, irígységgel és gyűlölettel telt a német társadalom. Ez a tapasztalat erős hatást gyakorolt rá és képein is visszaköszön. 

Az a véleménye, hogy a németek, bár szuper autóik és zsíros bankontóik vannak, soha nem elégedettek és a legtöbben elfelejtik, hogy a sírba úgysem vihetünk magunkkal semmit. Salah gyakran érzi úgy Németországban, hogy sarokba szorították vagy hogy nem kap levegőt, mégis úgy véli, hogy sokat lehet tanulni az országban zajló cirkuszból. 

A festő gyakran küzd nehézségekkel, hasonlóan, mint a forrongásoktól meggyötört hazája Egyiptom, s ez gyakran elszomorítja. Ezek az érzések és gondolatok a festményein is visszatükröződnek. 

A művésznek fáj és nem érti, hogy miért nem boldogulunk egymással mi, emberek. Miért vannak háborúk, miért van éhínség, miért, miért miért .... van még ezer hasonló példa, de életünk mégis csak a pénz és a hatalom körül forog, s elfelejtjük közben, hogy az egyetlen hatalom Allah, Subhanuh wa ta’alla.


Allah a legnagyobb! 

Salah Seif kiállításai

1. Arab közösség, London, Egyesült Királyság (2012, június)
2. Ludwigs Café, Nürnberg, Németország (2012, szeptember)


Vissza